Wat is een Rookplank & Hoe Werkt Het?

Wat is een Rookplank en Hoe Werkt Het?

Wil jij jouw barbecue vaardigheden écht tot in de puntjes perfectioneren? Dan kun je er voor kiezen om een rookplank te gebruiken tijdens het barbecueën! Het gebruik van een rookplank is niet lastig, en het is zeker een manier om indruk te maken bij je gasten.

Wat is een rookplank precies?

Het is bekend dat hout een echte smaakmaker is bij het barbecueën. Dit geeft namelijk een heerlijke rookaroma aan jouw gerechten. En het is aardig eenvoudig om dit zelf te creëren met een rookplank! Zelfs als je niet een houtskoolbarbecue gebruikt, maar een elektrische of gasbarbecue, dan kan je een verfijnde rooksmaak in jouw vlees, vis of groenten geven. Je kunt van alles garen op een rookplank, zoals verschillende soorten vlees of groenten die je rookaroma’s wilt geven. Echter, een absolute favoriet is om vis te bereiden, zoals zalm. De rooksmaak van de rookplank gaat perfect gepaard met vissoorten. Natuurlijk kun je hierin experimenteren!

Verschillende soorten rookplanken

Wederom heb je ook keuze uit verschillende rookplanken. Je kunt niet zomaar elke houtsoort gebruiken op de barbecue. Natuurlijk moet het een goede kwaliteit hebben, zodat je niet last krijgt van rot of nare geuren in het hout. De meest voorkomende rookplanken zijn gemaakt van cederhout. Dit is een lichte maar stevige houtsoort die natuurlijk beschermd tegen schimmel. Verder zijn er ook rookplanken van eikenhout, berkenhout, kersenhout en nog meer. Wanneer je écht traditioneel wilt gaan, kun je kiezen voor een Finse rookplank. Dit is een rechtopstaande rookplank die naast het vuur wordt geplaatst. Finse rookplanken worden vaak gebruikt bij een vuurkorf, om grote lappen vlees zoals een hele zalm langzaam te laten garen. Deze rookplanken worden vaak gemaakt van beuken, esdoorn of essen.

Hoe gebruik je een rookplank?

Het gebruik van een rookplank heb je zo onder de knie, maar er zijn wel een aantal punten waar je aan moet denken om het perfecte gerecht te creëren. Ten eerste is het belangrijk om voor het gebruik van de rookplank op de barbecue hem eerst minimaal een uur te laten inweken in water. Nog beter is om hem ’s nachts te laten weken. Het is ook een optie om wijn toe te voegen tijdens het weken. Wijn wordt in veel gerechten gebruikt als smaakmaker, en ook bij het gebruik van een rookplank zal het smaak in jouw gerecht brengen.

Vervolgens kan je de rookplank op de barbecue plaatsen en wacht je tot hij begint te roken. Dan kun je je vlees, vis of groenten erop leggen. Het is aangeraden om de plank niet direct boven het vuur te plaatsen, aangezien dit leidt tot beschadiging van de plank, waardoor je hem slechts eenmaal kunt gebruiken.

Na het gebruik van de rookplank kun je hem in vele gevallen nog hergebruiken wanneer hij goed verzorgt wordt. Uiteindelijk ben jij een stapje verder in jouw barbecue vaardigheden, en heb je een geheel nieuw trucje geleerd om jouw gerechten naar de top te brengen en jouw gasten een heerlijke maaltijd te leveren.

Korting op Barbecues & Accessoires

Ben jij op zoek naar scherp geprijsde bbq items? Klik snel op de knop hiernaast en profiteer!

Beoordeel:

0 / 5 5

Your page rank:

Wat is de Beste Elektrische Barbecue?
Wat Kost een Buitenkeuken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation

My Cart

Close

Categories