Hoe Werkt Rookmot voor op de Barbecue?

Hoe Werkt Rookmot voor op de Barbecue?

Misschien heb je het wel eens voorbij horen komen in de barbecue wereld: rookmot. Niet iedereen weet van het bestaan, maar het kan een waardevolle toevoeging zijn aan jouw barbecue ervaring. Origineel heb je een speciale rookoven nodig voor rookmot, maar dit is zeker niet vereist! Je kunt namelijk perfect rookmot gebruiken in jouw barbecue. Maar welke soorten rookmot zijn er nou eigenlijk en hoe gebruik je het precies op de barbecue?

Wat is rookmot?

Rookmot wordt ook wel rookmeel genoemd, en is een soort van houtzaagsel. Het punt van het gebruik van Rookmot is om koud of warm te roken, zonder het gebruik van vlammen. Je hebt hiervoor vrijwel een beetje oefening nodig, maar zodra je het onder de knie hebt, kan het resulteren in heerlijke gerechten. Je kunt bijvoorbeeld groenten, vis of vlees roken voor een heerlijke maar subtiele rooksmaak.

Verschillende soorten rookmot

Er is niet één soort rookmot dat je kunt gebruiken tijdens het barbecueën, er zijn namelijk allerlei soorten die een andere smaak leveren! Rookmot is ideaal voor vis, en je kunt door het gebruik van verschillende soorten rookmot een andere smaak creëren. Populaire soorten rookmot zijn Kersen, Appel, Beuken of Hickory.

Hoe gebruik je rookmot?

Rookmot gebruiken heeft dus een beetje oefening nodig, en het is belangrijk om te weten wat voor soort rookmot je gebruikt, aangezien het verschillende resultaten levert. Maar hoe gebruik je rookmot op de barbecue nou precies?

Je kan niet zomaar op elke barbecue rookmot gebruiken. Je hebt namelijk een spiraalvormige rookgenerator nodig, die je vervolgens zult vullen met rookmot. Dit zorgt er ook voor dat het langzaam zal smeulen. Deze rookgenerator wordt onder in de barbecue geplaatst zodat de rook langzaam naar boven kan trekken. Tijdens het roken kan het gebeuren dat ingrediënten zoals vis beginnen te lekken. Daarom is het een goed idee om een lekbak te plaatsen, zodat je eventueel vloeistoffen op kunt vangen tijdens het roken. Je kunt van alles gebruiken als lekbak, maar je kunt ook een speciale rookmot lekbak kopen.

Het rookproces is bij elk product anders. Je moet zelf inschatten naar voorkeur hoe lang je het wilt roken. Hoe langer je rookt, hoe intenser de rookgeur wordt. Natuurlijk moet je goed opletten wanneer het product begint te garen.

Warm of koud roken

Door het feit dat rookmot heel langzaam begint te smeulen wordt er rook geproduceerd en ontstaat er een geleidelijk rookproces dat jouw gerechten een heerlijke smaak zal geven. Ook is er nog het verschil tussen koud en warm roken. Dit ligt allemaal aan de temperatuur. Wil je koud roken? Dan gebruik je een temperatuur onder de 25 graden celcius. Dit is vooral wanneer je rauwe vis of vlees rookt, zodat de eiwitten niet beginnen te stollen. Ook kun je bij het koud stollen je gerecht langer bewaren, terwijl warm roken voor directe consumptie bedoeld is.

Nog een voordeel van koud roken is dat de rooksmaak extra wordt versterkt. Dit is heerlijk voor toegevoegde aroma’s en om de ideale smaak uit jouw ingrediënten te halen.

Korting op Barbecues & Accessoires

Ben jij op zoek naar scherp geprijsde bbq items? Klik snel op de knop hiernaast en profiteer!

Beoordeel:

0 / 5 5

Your page rank:

De 3 Beste Barbecues met Gas en Kolen Combinatie
Wat is de Beste Elektrische Barbecue?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation

My Cart

Close

Categories