Hoe veilig en snel een barbecue aansteken

Hoe veilig en snel een BBQ aansteken?

Als je een zomer vol gegrilde diners plant, moet je weten hoe je een barbecue aansteekt. Gelukkig hebben we hier alle tips die je nodig hebt – of de jouwe nu een houtskool-, pellet- of gasbarbecue is.

BBQ aansteken? Veiligheid voorop!

Voordat je jouw barbecue gaat aansteken, hebben wij hieronder nog enkele belangrijke tips opgesomd die de veiligheid tijdens het barbecueën waarborgen:

  • Plaats de barbecue op een vlakke ondergrond om instabiliteit en omvallen van jouw barbecue te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat jouw barbecue op veilige afstand staat van hekken of bomen. We hebben tenslotte te maken met open vuur.
  • Zorg ervoor dat je altijd een emmer water of een brandblusser bij de hand hebt.
  • Zorg ervoor dat kinderen en huisdieren op een veilige afstand van de warmtebron worden gehouden.
  • Het is een goed idee om een ​​tang met een lange steel en de juiste barbecueapparatuur met geïsoleerde handgrepen te gebruiken om brandwonden te voorkomen.

Hoe een houtskool / kolen BBQ aansteken?

In tegenstelling tot gasbarbecues die bijna vanaf het begin klaar zijn om mee te koken, hebben houtskoolbarbecues tijd nodig om op te warmen. Daarnaast moet je zelf ook bedreven zijn in het aansteken ervan. Een houtskoolschoorsteen/houtskoolstarter/brikettenstarter kan dit proces versnellen.

Tip: Steek een houtskoolbarbecue aan met een houtskoolstarter!

Volg het stappenplan hieronder om jouw houtskool bbq veilig aan te steken:

  • Vul eerst de schoorsteenstarter met een geschikte hoeveelheid houtskool.
  • Voeg vervolgens een paar vellen papier of woodies toe volgens de instructies op de schoorsteenstarter.
  • Steek het papier vervolgens op verschillende plaatsen aan. Als het papier op de bodem van de barbecue begint te branden, zullen de vlammen de randen van de houtskool erboven ontsteken.
  • Eindelijk, na ongeveer tien minuten, zou je gloeiende kolen en vlammen moeten zien die beginnen te knisperen en te flikkeren. Dit betekent dat je klaar bent om te gaan grillen!

Na het aansteken van jouw BBQ, schik je jouw kolen voor verschillende warmtetypes:

Directe warmte:
Als je jouw houtskool in een gelijkmatige laag uitspreidt, creëer je in feite een ‘kookplaat’-effect op hoge temperatuur. De opgewekte warmte is direct, gelijkmatig en erg heet. Het is alsof je alles op het hoogste vuur hebt staan in een zeer hete koekenpan.

Indirecte warmte:
Voor degenen die wat meer controle en multitasking-mogelijkheden nodig hebben, raden we aan om de kolen naar één kant van de barbecue te schuiven. Nu heb je twee warmtegebieden, directe warmte van je houtskoolstapel en indirecte warmte van het houtskoolvrije gedeelte. Hierdoor kun je aan de ene kant koken en aan de andere kant eten warm houden.

Hacks voor het aansteken van een houtskoolbarbecue zonder brikettenstarter:

Gebruik tortillachips
Een paar van deze chips zullen werken als kleine aanmaakblokjes dankzij hun vet- en maïsgehalte. Verdeel een handvol en steek er één aan om je vuur aan de gang te krijgen. Ook te gebruiken om een ​​uitdovend vuur weer aan te steken.

Gebruik een krant
Knijp een paar stukjes krant dicht en verstop ze tussen de kolen. Als dit niet lukt, besprenkel ze dan met een beetje plantaardige olie om ze op gang te krijgen.

Hoe een gas BBQ aansteken?

Hoewel gasgrills relatief eenvoudig van ontwerp zijn, weet je misschien niet hoe je er een moet aansteken als je hier geen ervaring mee hebt. Veel gasgrills worden gelukkig geleverd met een ontstekingssysteem met drukknop.

Volg het stappenplan hieronder om jouw gasbarbecue veilig aan te steken:

  • Open de deksel van jouw grill: als je jouw deksel gesloten houdt tijdens het aansteken, kunnen er gasdampen ontstaan. Dit kan explosiegevaar opleveren. Als het gas is ingeschakeld met de deksel gesloten, draai het gas dan uit en open de deksel. Wacht een paar minuten totdat het gas is verdwenen en start het proces dan opnieuw.Als het te hard waait, verplaats de grill dan naar een plek waar het minder winderig is. Zo voorkom je dat de vlam of lucifers worden gedoofd. Je wilt immers niet meer gas gebruiken dan nodig om de boel brandende te krijgen. Steek jouw gasbarbecue overigens nooit aan in een gesloten ruimte!
  • Zet het gas aan bij de propaantank.
  • Zet vervolgens een van de gasbranders op de grill aan.
  • Druk tenslotte op de automatische ontstekingsknop als jouw grill er een heeft.

Als de barbcue niet aangaat, maar er wel gaten zitten aan de onderkant van de unit, dan kun je vanuit die positie met een lucifer de brander ontsteken. Als dit niet het geval is, gebruik dan een lange lucifer vanaf de bovenkant.

Schakel de andere branders in nadat de grill is aangestoken. Laat de hele grill ongeveer 5 tot 10 minuten op hoog vuur branden. Dit zal alle achtergebleven voedsel en vetophopingen op de diffusors eronder verbranden. Zodra de rook is afgenomen en de barbcue weer schoner brandt, kunt je de brander weer op laag vuur zetten en ben je klaar om te grillen.

Hoe een Pellet BBQ aansteken?

Zoals elke pelletroker, moet jouw grill worden opgewarmd voordat je hem kunt gebruiken. Het hele proces duurt ongeveer een 3 kwartier en je hebt hier genoeg houtpellets voor nodig. Let er op dat je dit buiten of op een plek met goede luchtventilatie doet.

Stappen om de pellet bbq veilig aan te steken:

  • Open de vultrechter en de grilldeksel. Verwijder de grillroosters, de vetopvangbak en de vlamdwingplaat die boven de vuurpot zitten.
  • Zet de schakelaar AAN met de bedieningsknop in de stand Uitschakelcyclus.
  • Draai de controllerknop naar Smoke. Luister of de ventilator start.
  • Leg je hand op de vuurpot om te zien of de lucht eruit blaast om te bevestigen dat de ventilator werkt. Kijk of de ontstekingsstang aan de onderkant van de vuurpot heet (roodgloeiend) wordt (niet aanraken).
  • Giet voldoende houtpellets in de trechter om het veiligheidsrooster te bereiken. Sluit de deksel van de vultrechter. Ongeveer 7-8 minuten nadat de houtpellets in de voorraadbak zijn gedaan, zullen ze in de vuurpot vallen.
  • Draai de regelaar hoog om de grill op maximale temperatuur te laten draaien om eventuele olie uit het fabricageproces te verbranden. Zodra de grill zichzelf heeft uitgeschakeld, kunt je de stroom uitschakelen en de stekker uit het stopcontact halen of beginnen met jouw eerste bereiding!
  • Dek de vetopvangbak af met een stevige laag aluminiumfolie.

Korting op Barbecues & Accessoires

Ben jij op zoek naar scherp geprijsde bbq items? Klik snel op de knop hiernaast en profiteer!

Beoordeel:

0 / 5 5

Your page rank:

BBQ Saus Maken
Het verschil tussen briketten en houtskool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation

My Cart

Close

Categories