Verschil tussen briketten en houtskool

Het verschil tussen briketten en houtskool

De brandstofbron is erg belangrijk bij grillen en roken, want de juiste brandstof maakt immers het verschil in smaak. De twee meest gebruikte soorten zijn houtskool en briketten. Een van de meest voorkomende vragen die keer op keer wordt gesteld, is of je houtskool of briketten moet gebruiken op de barbecue.

Houtskool wordt gemaakt door hout te verhitten zonder zuurstof. Tijdens dit proces worden vluchtige stoffen zoals water, methaan en teer in de lucht verdampt. Als gevolg hiervan wordt het hout gedwongen om uiteen te vallen in een verscheidenheid aan stoffen, maar voornamelijk in elementaire koolstof. Door het hoge koolstofgehalte heeft houtskool meer potentiële energie dan hout zelf. De warmte die de houtskool produceert, kan heter en schoner branden dan gekruid hout. Deze houtskool wordt vervolgens in twee verschillende vormen gemaakt: klompen en briketten.

Houtskool

Houtskool wordt gemaakt door hout te verbranden in afwezigheid van zuurstof. Houtskool is daar uiteindelijk het product van. Omdat houtskool, hout in zijn meest natuurlijke vorm is, is het geen wonder dat puristen er bijna altijd de voorkeur aan geven.

Forfaitaire houtskool wordt vervaardigd uit stukken hout van zagerijen, houtafval of onbewerkte bomen en takken.

Lumpwood-houtskool wordt gemaakt door brokken hardhout te verkolen. Verkolen is een eenvoudig proces waarbij het hout heel langzaam verbrandt. Het wordt gemaakt door stukjes hout langzaam te verbranden in afwezigheid van zuurstof totdat alle natuurlijke chemicaliën, sap en vocht uit het hout zijn verdwenen. Hierdoor ontstaan ​​brokken koolstof, omdat de andere vervuilende stoffen in het hout wegbranden. Daarna blijft een minder schadelijke houtskoolklomp over met veel goede eigenschappen. Zo laat het heel weinig as achter, brandt het heter en het licht sneller op dan briketten.

Forfaitaire houtskool reageert ook overeenkomstig op zuurstof, dus je kunt het verwarmingsniveau gemakkelijk regelen als jouw grill is voorzien van een verstelbare luchtopening. Houtskool bevat daarnaast ook geen vulstoffen of toevoegingen, waardoor het een van de schoonste manieren van barbecueën is. Houtskool brandt tevens sneller en heter dan briketten, dus pas op met de temperatuurregeling!

Voordelen van houtskool

  • Natuurlijk (geen toevoegingen)
  • Produceert niet veel as
  • In staat om hogere temperaturen te bereiken
  • Reageert goed op aanpassing van zuurstof en ventilatie
  • Brandt gemakkelijk en snel

Nadelen van houtskool

  • Het is duurder dan briketten
  • Minder veelzijdig door gebrek aan uniformiteit
  • Inconsistente temperaturen hebben invloed op de kooktijd.
  • Maten variërend van een halve 1 tot 12 centimeter
  • Het brandt sneller, wat betekent dat je tijdens een lange kooktijd meer houtskool nodig bent
  • Elk stuk is mogelijk niet volledig verkoold

Forfaitaire houtskool is zeer effectief als je veel warmte nodig bent, bijvoorbeeld voor het schroeien van steaks of het grillen van kippenvleugels. Het kan namelijk zo’n 760 Celcius worden, wat vele malen heter is dan de maximale temperatuur van briketten.

Briketten

Briketten worden gemaakt van zaagsel en overgebleven houtresten, die op dezelfde manier worden verbrand als houtskool. In tegenstelling tot forfaitaire houtskool (dat puur hout is), worden er additieven toegevoegd bij het maken van briketten.

Het is niet ongebruikelijk dat chemische toevoegingen in dit mengsel worden opgenomen. Deze toevoegingen helpen de briketten vorm te geven. Daarnaast zorgen ze er ook voor, dat de brandsnelheid eenvoudig te regelen is. Hoewel briketten langer branden, branden ze niet zo heet als brokken houtskool.

Ze worden soms gemaakt met chemicaliën of andere lichte vloeistoffen om het aansteken gemakkelijker te maken. In de meeste gevallen zul je proeven wat je stookt, vanwege de toevoegingen die worden gebruikt bij het maken van briketten.​

Veel voorkomende toevoegingen zijn:

  • Kalksteen – Lichte askleur
  • Zetmeel – Bindt ingrediënten
  • Borax – Helpt om uit de mal te komen
  • Natriumnitraat – Helpt bij de ontsteking

Briketten branden ongeveer bij 370° C. In tegenstelling tot forfaitaire houtskool, is de brandsnelheid vele malen langzamer. Door de universele vorm zijn ze ook consistenter en kunnen ze goed temperaturen vasthouden.

Voordelen van briketten

  • Het handhaaft een constante temperatuur gedurende een langere periode.
  • Goedkoper dan forfaitaire houtskool.
  • Brandt langer.

Nadelen van briketten

  • Grote asproductie.
  • Produceert een chemische geur.
  • Het duurt langer om aan te steken.

Zelfontbrandende briketzakken zijn er ook in overvloed. De briketten zijn meestal bedekt met chemicaliën zoals aanstekervloeistof, waarvan fabrikanten beweren dat ze de briketten gemakkelijker en sneller laten oplichten. Zoals eerder vermeldt, wil je deze opties vermijden vanwege de mogelijke invloed op smaak en geur.

Korting op Barbecues & Accessoires

Ben jij op zoek naar scherp geprijsde bbq items? Klik snel op de knop hiernaast en profiteer!

Beoordeel:

0 / 5 5

Your page rank:

Hoe veilig en snel een BBQ aansteken?
Welke barbecue past het beste bij jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation

My Cart

Close

Categories